HTML

@ Lyon

Kristóf vagyok, Lyonban lakom. A többit meg igyekszem leírni.

Utolsó kommentek

Címkék

annecy (1) annemasse (4) breakingnews (2) buli (4) céglátogatás (1) challenge (3) clubdd (3) enquete (2) esélyegyenlőség (1) genf (1) hoki (4) integráció (3) képek (4) kézilabda (1) klub (3) kosár (11) lyon (8) marseille (1) munka (7) nyelv (3) oktatás (13) parrainage (1) projekt (6) rendőrség (1) röpi (1) (1) sorozat (1) sport (12) stage (5) szívás (5) tech (2) tutor (4) vélemény (4) zene (1) Címkefelhő

Linkblog

Félelem és reszketés a vegyi üzemben, teljes evakuáció, avagy a Stage 3

2009.08.22. 18:43 :: Sakic19

Nos, ezek nem voltak a tegnapi nap folyamán, de volt vészriadó és gyülekezési helyen várakozás a veszély elmúltáig. A közhiedelemmel ellentétben ez még az átlagos munkánál is unalmasabb, de nem lehet minden riadóból Die Hard filmet forgatni – sajnos.

A jelenség ott kezdődött, hogy csütörtök ön a szokásos útvonalam helyett egy másik kijáraton mentem ki hazafelé jövet, és láttam, hogy elkezdtek járdát építeni, ami alapjáraton nem nagyon szám. Ellenben a járdaépítés kiváló alkalom gázvezetékek elvágására, és a munkások úgy érezték, hogy nem is hagyják ki a lehetőséget.

Éppen egy 200literes hordót ürítettem az „egyéb” címkéjű konténerbe, amikor jött Nasar, hogy rakjam le a kesztyűmet, mert megyünk. Azt nem mondta, hogy hova, de eléggé egy irányba mentek kint az emberek, ami gyanús lett, szóval gyorsan ledobtam mind a két réteg kesztyűmet, és elindultunk a csorda irányába. Kérdeztem, hogy mi a pálya, mondta, hogy vmi probléma van, de nem az üzemben (ekkor már gyanakodtam, hogy tényleg gázvezeték-elvágás esete áll fenn), és hamarosan lesz riadó is. Erre két mp-re meg is szólalt a sziréna, mi meg fél perc alatt megjöttünk a kijelölt gyülekezőhelyre.

Itt kicsit elcsodálkoztam, hogy mennyi ember dolgozik itt, én eddig láttam napi 15 embert kábé, itt meg volt olyan 150 körüli arc (és ráadásul egy csomóan szabadságon vannak). Amikor nagyjából összeállt a tömeg, akkor betereltek minket a logisztikai csarnokba, ott volt népszámlálás (egyesével kell elmenni egy nő előtt, ami biztos nagyon precíz ilyen nagyságrendnél, no mindegy), aztán mondták, hogy a járdaépítésnél a munkások elvágták a gázvezetéket (itt volt egy kis csodálkozó morajlás), úgyhogy most szivárog a gáz, ami para (három hete volt egy kisebb tűz, mert a nitrocellulózzal [ami egy übertűzveszélyes anyag] vkik vmit bénáztak, szóval itt már van rutin riadóban). Azt mondták, hogy majd szólnak, amikor el lehet hagyni a helyet, addig meg malmozhattunk. A bejáratott baráti körök persze összeálltak dumálni (gondolom ez a titkárnőknél a nap szokások szerinti folytatását jelentette), mi négyen pislantgattunk egy asztalon ülve, mint a hulladékrészleg prolijai.

Ez az idő remek alkalmat adott arra, hogy a szokásos kasztelemzésemet elvégezzem.

·         Tehát – mindenek előtt – itt vannak a főnökök, akik mindig 3-4 fős csoportokban, kicsit rövid öltönynadrágban, patyolattiszta köpenyben (mivel azt csak akkor kell felvenniük, ha eksön van), folyamatosan egymással beszélgetve vonulnak. Igazából jó, hogy vannak, mert ha nem lennének, akkor a kis helyen összezsúfolt sok ember elkezdene mindenféle hülyeségeket kitalálni, de kicsit olyanok, mint az otthoni rendőrök nagy része: próbálnak menőnek tűnni, de nem nagyon sikerül nekik.

·         Kedvenc kasztom a klasszikus titkárnők, melyek típust az itthoni hivatali tapasztalataim alapján már (sajnos) nagyon jól ismerek. Nos, itt is vannak Rózsikák, Marikák és Katikák, akik 50 fölött járnak, érdekes „illatú” parfümöt (vagy vmi hasonló néven futó dolgot) fújnak magukra (vagyis öntenek a fejükre egy vödörrel), Scholl papucsban mászkálnak a munkahelyen, és kellemesen kövéredésnek indultak (mindig csipegetnek az otthoni főzésből, valszeg). Ezen kívül kifogyhatatlan számú történettel rendelkeznek, tagoltan beszélnek (belehallgattam pár ilyen „trécselésbe”, és akár értettem is volna mindent, ha érdekelt volna), és (van pozitívum is) ha elég bénának tűnsz, akkor mindig kisegítenek pár jó szóval, meg hasznos ötlettel (mint pl megmutatják, hogy hogyan működik a kajaautomata).

·         Mindenképpen említést érdemel még a laborban dolgozó, férfiassági komplexusokkal küzdő (a ttk-ról is jól ismert) fiatalemberek csoportja, akik kötelezően betűrt pólóban (jobb esetben  ingben), minősített esetben szandál-zokniban állják körbe a környékükön tanácstalanul nézelődő ifjú hölgyet, aki gyakorlaton van, és még nem szürkült bele a munkahelyi környezetbe, hanem mindenkivel érdeklődve (próbál) beszélget(ni).

·         A munkások (akikkel a legtöbbet vagyok) külső megjelenése nyilván elég karakterisztikus: kék gatya (ahol egy tetszőleges szennyeződéshez legközelebbi másik folt sosem lehet 5 centinél távolabb), ami szárban rövid, derékban bő, aminek eredményeként a szőrős lábszár néha megvillanik, az öv pedig érdekesen gyűri deréktájon a nadrágot. A beszélgetések itt általában kifejezetten hangosan zajlanak (minden bizonnyal a hangos gépek miatti halláskárosodás miatt – ritkább esetben a bennfelejtett füldugó miatt, bár én ezt az utóbbi típust erősítem), és minimum 20 mp-enként vki elsüt egy bunkó poént, amin mindenki öblösen röhög. Alapvetően itt jó kedélyűek a melósok, sajnos a velük való társalgás eléggé fárasztó, mivel nehezen értem a beszédüket, egyrészt a durva akcentusok, másrészt a káromkodások és argók meglehetősen gyakori használata miatt.

·         És persze végül a magukat menőnek érző szakmai gyakorlatosok, akik összetévesztik saját blogjukat a modorosbloggal…

Laza egy órás várakozás után azonban már jött is egy illetékes tűzoltó, aztán feloszlatta a beszélgető tömeget, mindenki ment vissza dolgozni (vagy ment vissza a gépe elég beszélgetni), és egy idő után a kartondobozok és fémhordók is elkezdtek szállinózni felénk. Még van két hetem, meglátjuk, hogy lesz-e vmi nagyobb esemény is, de nem hinném, az erre a hónapra eső tűzeset már megvolt augusztus elején, így az itteni időm alatt egy újabbnak már elég kicsit az esélye.

 

Szólj hozzá!

Címkék: munka stage annemasse

A bejegyzés trackback címe:

https://sakic19.blog.hu/api/trackback/id/tr751331182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása