HTML

@ Lyon

Kristóf vagyok, Lyonban lakom. A többit meg igyekszem leírni.

Utolsó kommentek

Címkék

annecy (1) annemasse (4) breakingnews (2) buli (4) céglátogatás (1) challenge (3) clubdd (3) enquete (2) esélyegyenlőség (1) genf (1) hoki (4) integráció (3) képek (4) kézilabda (1) klub (3) kosár (11) lyon (8) marseille (1) munka (7) nyelv (3) oktatás (13) parrainage (1) projekt (6) rendőrség (1) röpi (1) (1) sorozat (1) sport (12) stage (5) szívás (5) tech (2) tutor (4) vélemény (4) zene (1) Címkefelhő

Linkblog

Az integrációs hét

2009.09.11. 23:45 :: Sakic19

Amióta visszajöttem Lyonba, azóta ezerrel megy az új hallgatók integrálása az itteni kulturális közegbe. Röviden összefoglalva az eddigieket: nagyon zsír napok vannak mögöttünk (a poszt végigolvasása előtt kedvcsinálónak nyugodtan görgess a bejegyzés aljára, ahol van egy kitűnő kép az események komolyságáról).

A hétvégét főleg a külföldiekkel töltöttük, akik a különböző nyelvsulikból érkeztek, szóval egymást már viszonylag ismerik. A hagyományokhoz híven most is nagyjából 50 külföldi van az évfolyamon (a 300 francia mellé), ebből 20-20 brazil és kínai, a többiek pedig olaszok, németek vagy spanyolok, és találkoztam 1 angollal és 1 ausztrállal is. Velük szombaton elnéztünk a Parc de la Tete d’Or nevű parkba (ez egy szép nagy park Lyon közepén, vannak tavak, egy kisebbfajta állatkert, sok zöld [mármint gyep és fák], lehet ott futni, biciklizni, piknikezni, vagy éppen frizbizni).

Hétfőn volt a mi beiratkozásunk, viszonylag egyszerűen ment, nem csak bő egy órát vett igénybe. Itt úgy megy ez, hogy egymás melletti termekbe becuccolnak a bizonyos dolgokkal foglalkozó emberek (mint befizetés, biztosítás, sport, stb.), és a termeket sorban végiglátogatva mindent elintézünk. A történet sajnos lineáris, vagyis az állomások sorrendje meg van határozva, ami miatt elég szép sorok tudnak kialakulni (egyszer visszaküldtek egy helyről, mert a könyvtáras állomást átugrottam, és ott meghallgatva egy 2 perces süketelést állhattam be a következő helyen a sor végére). Azt nem említem, hogy a papírokat kábé targoncával kell cipelni menet közben, mert ez itt tök megszokott. Hétfő este még egy laza bemelegítő jellegű sörözést rendeztünk a tavalyi arcokkal.

Kedden az elsősök beiratkozása volt a program, ez engem a kosár szempontjából érintett. Egész nap a csajokat hajtottam, mármint hogy jöjjenek kosarazni, mivel csak három lány folytatja tavalyról, ezért van bőven kiadó hely a csapatból. Két másodéves csaj be is segített a projektben, a feliratkozást pedig a fiúcsapat edzői rendezték, szóval összesen öten osztottuk az észt arról, hogy jöjjenek kosarazni az arcok (mi a lányokkal csak a lányokat céloztuk, a srácok meg a srácokat szervezték be). Olyanok voltunk, mint a CIA, ha feltűnt egy csaj, arról mindent leinfóztunk, kikérdeztük, nyomtuk a propagandát, és amikor odaért a csapatsportok asztalához (ahol fel lehetett iratkozni a rögbire, a focira, a kézire, a röpire és persze a kosárra), ott már a nevén szólítottuk, hogy jöjjön, ha véletlenül kicsúszott a száján, hogy érdekli a kosár, akkor pedig már azzal fogadták a srácok, hogy „szia, ugye te vagy az, aki kosarazni akar?”. Végül kb 20-20 csajt és srácot sikerült feliratkozásra bírnunk, ha a lányok közül megmarad 6-7, akkor már királyok vagyunk (itt több sportra is feliratkozhatnak az emberek, és az első edzések után kell csak választani).

A fiúcsapat nagyon erős lesz, csak a szuperkirály irányítónk és még két külső ember távozott, és találtunk 4 srácot is félprofi múlttal (tehát 10 éves tapasztalattal, meg kellő meccsrutinnal), ebből 1 magas és 3 külső ember van, pont a hiányposztokra érkeztek, szóval egy nagyon jól elosztott, kiegyensúlyozott 12 fős keret néz ki az első csapatnak. A bizakodásra minden okunk megvan, akár már az Inter-Centrale-on is nagyot tudunk majd villantani.

A lányoknál szinte csak kezdők lesznek, egy libanoni csaj kivételével, aki nagyon motivált, meg jó hozzáállásúnak tűnik (és nem mellesleg jó csaj is), velük aztán lesz munka a heti két edzésen plusz 1 meccsen. Annak érdekében, hogy minél többen maradjanak, jövő csütörtökre összedobunk majd egy magyaros vacsorát, spannolási jelleggel. Ez azt jelenti, hogy főzök magyaros kajákat (mint lecsó meg pörkölt nokedlivel) – nem lesz egyszerű a történet, de mindent be kell vetni, hogy legyen lánycsapat (vagyis hogy legyen kiket futtatnom idén [mármint edzésen]).

Kedden még volt egy remek esemény, az elsősöknek volt egy előadás a tanév rendjéről, bemutatkoztak a főbb személyek (igazgató, adminisztráció, stb.), volt nyelvi- és sporttájékoztató, majd a végén egy szintfelmérő tesztet kaptak. Ez egy felkészülés nélküli, cseszett nehéz kérdésekből álló, többoldalas zh-t jelent a gyakorlatban. A valóságban persze az egész kamu volt, mivel a teszt megkezdése, és az igazgató bejelentése után („Ez a teszt nem osztályozott, csak az Önök megfelelő nívójú gyakorlati csoportba való besorolására szolgál”) negyed órával a felsőbb évesek (vagyis mi) bezúztak a fenti bejáratokon, szétbarmoltak mindent (a teszteket lesöpörtük a padról , esetleg galacsint gyártottunk belőlük, és azokkal dobálóztunk), mindezt orbitális zaj mellett, a padokon ugrálva, és az ismert „Centrale Lyon, Allez-Allez-Allez!” rigmus kíséretében. Ebben az legkirályabb, hogy a tanárok és az igazgatás aktív közreműködésével megy a dolog, ők is benne vannak a poénokban, és ők is röhögnek, ahogy az elsősök szenvednek a teszttel, aztán nem értik az első pillanatokban, hogy mi a bré történik.

A kamuteszt után a gólyák évfolyamfotója készült el a focipálya melletti lejtőn, majd a menza előtti lépcsőkön. Az előbbi egy teljesen hagyományos fotózás, az utóbbi már kevésbé, mert ott egyáltalán nem készül fénykép, azért küldjük őket a lépcsőre, mert van fölötte egy erkély, ahova ki lehet menni az emeletről. Amíg a lejtőn fényképezkednek, addig mi összeszedtük az összes vödröt és lavórt, megtöltöttük őket vízzel, és elbújtunk az erkélyen. Amikor a gólyák szépen felálltak a lépcsőre, és várták a fotót, akkor pedig kaptak a nyakukba párszáz liter vizet J

A szerdai napon már voltak óráink, délelőtt 4 óra előadás, délután 4 óra labor (nekem legalábbis), este pedig a parrainage nevű esemény következett. Ennek az a lényege, hogy minden gólya kap egy felsős „keresztapát” (a parrain keresztapát jelent). Az első időkben ez igen hasznos, mivel így van ki megmutassa a praktikus dolgokat a kampuszon, és a szerda estével induló bulikban már mehet mindenki egy társaságba, ahol a keresztapja egy ismert arc, így könnyen befogadják oda. Nekem van egy francia keresztfiam, és egy kínai keresztlányom, utóbbi kicsit félénk, de kedves, aranyos. A srác jó arc, rögbizik, vele könnyen megtaláltuk a közös hangot. Természetesen az X6-ra mentünk bulizni, ahol már be is mutattam a „nagykeresztapjának” (grand-parrain), vagyis az én keresztapámnak.

Tegnap (csütörtökön) pedig az év első nagy bulija volt a foyer-ban [foájé], vagyis a saját bulihelyünkön. Mindenki ott volt, vmikor 4 körül sikerült lefeküdnöm (addig többször is megtárgyaltuk az ott lévő srácokkal nagy egyetértésben, hogy meglepően sok a csaj, és azon belül is meglepően sok a jó csaj). Az egyetem vezetése pedig úgy gondolta, hogy a integrációs megabuli után tök jó ötlet péntek reggel 8-ra labort rakni, szóval ¾ 8-kor már kelhettem is fel, hogy zombiskodjak 4 órát. A téma a mérési módszerek voltak, ami biztos érdekes lett volna, ha a vegetatív funkcióim fenntartása nem okozott volna gondot…

Délután alvás volt a program, a többiek most a hétvégére elmennek a WEI-re (Week-End d’Intégration), amit én nagy bölcsen kihagyok. Egyrészt a héten nem csináltam semmi hasznosat, így össze kéne raknom egy edzéstervet a lányoknak, másrészt 80€-t nem ér meg nekem a szombat hajnali indulás, vasárnap esti érkezés, vagyis összesen egy bulival.

Ja, és mindeni szurkoljon a Volánnal az EBEL-ben, a mai vereség ellenére jó az idei csapat nagyon!

Update: egy remek kép az események illusztrálásának céljából (és aki megtalál a képen, az jutalmat kap!)

 

1 komment

Címkék: buli kosár integráció parrainage

A bejegyzés trackback címe:

https://sakic19.blog.hu/api/trackback/id/tr651376331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása