HTML

@ Lyon

Kristóf vagyok, Lyonban lakom. A többit meg igyekszem leírni.

Utolsó kommentek

Címkék

annecy (1) annemasse (4) breakingnews (2) buli (4) céglátogatás (1) challenge (3) clubdd (3) enquete (2) esélyegyenlőség (1) genf (1) hoki (4) integráció (3) képek (4) kézilabda (1) klub (3) kosár (11) lyon (8) marseille (1) munka (7) nyelv (3) oktatás (13) parrainage (1) projekt (6) rendőrség (1) röpi (1) (1) sorozat (1) sport (12) stage (5) szívás (5) tech (2) tutor (4) vélemény (4) zene (1) Címkefelhő

Linkblog

A Challenge

2009.03.15. 17:58 :: Sakic19

Ezen a hétvégén a Challenge nevű rendezvénnyel voltunk elfoglalva, ami a franciaországi Grande Ecole-ok sportversenye, ez volt a 27-ik ilyen rendezvény, és hagyományosan itt van nálunk, Lyonban a Centrale Lyon szervezésében.

 

A hivatalos propagandaszöveg szerint 3000 résztvevő nyomatja a 26-féle sportot szombat-vasárnap, ahol is szombaton az egyéni sportok lemennek teljes egészében (tollas, úszás, futás, evezés, stb), a csapatsportok esetén pedig szombaton van egy rakat meccs, vasárnap meg csak a döntők itt a kampuszon. Nyilván szombaton több helyszínen zajlanak a meccsek, mivel nálunk csak egy tornaterem és egy focipálya van (meg 4 teniszpálya - a tenisz is csapatsport rendszerben megy, vegyes csapatokkal, vagyis 1 lány + 2 fiú). További evidencia, hogy a meccsek rövidítettek, mivel két nap alatt nem lehet 8 órát focizni például, konkrétumokat csak a kosárlabdáról tudok (meg egy kicsit a röpiről, mert annak a döntőit láttuk).

A kosárlabda a lyoni STRAPS egyetemen zajlott, három egymás melletti pályán párhuzamosan (jellemzően az 1-2-es pályán a fiúk, a 3-ason a lányok), a csoportmeccseken 1X10 perc játékidővel, speckó szabályokkal (mint dobás közbeni fault automatikusan kosár jó - 2 v 3 pont -, gól jó plusz fault automatikusan plusz egy pont, és 4 csapatfault után minden fault plusz egy két pont) és játékosok játékvezetésével (akinek nem volt meccse, az fújhatott a másik pályákon). Ez utóbbi révén valszeg páran kicsit kisebb pofával játsszák majd jövendő meccseiket, és nem osztják jobbra-balra a sporikat nagy szakértelemmel, mert most rájöttek, hogy nem olyan laza dolog ez (volt, aki egyszer sem mert belefújni a sípjába 10 perc alatt, hmm). A fiúknál 3X7 csapat volt, vagyis 6 csoportmeccset játszottunk a fenti szabályokkal (a lányoknál 2X6 csapat, a két csoportelső és -második egymással játszott keresztbe a döntőért, ahova a mi lányaink be is jutottak). Az első két meccsünk viszonylag komolyabb volt, a párizsi építőmérnököket és a Centrale Marseille-t vertük simának mondható 7 ill. 10 ponttal, de itt azért még korrektül megizzadtunk. Aztán jött négy hulladék meccs, melyek teljesen egyforma forgatókönyv szerint zajlottak: Bennel (ő az irányító, a csapat MVP-je) berámoltunk 10 pontot 2 perc alatt, aztán felvettük a pulcsinkat, és tapsoltunk a többieknek, akik simán behúzták a meccs hátralevő részét.

A második meccs után már kimatekoztuk, hogy a Centrale Paris elkerüléséhez (tehát hogy legkorábban a döntőben találkozhassunk - tőlük nagyon csúnyán kikaptunk az Intercetrale nevű tornán - akkor Ben nem játszott, mert szervező volt -, és most is ők voltak a legjobb csapat) a legegyszerűbb, ha minden meccsünket nyerjük, és az elődöntőben a Centrale Nantes - Centrale Lille meccs győztesét kapjuk majd (mindkettő megvert minket az Intercentrale-on, a Nantes valamivel erősebbnek tűnt itt). Ezt végre is hajtottuk, 4 sima meccsen elrendeztük a csoportunkba került kockákat, így jöhetett a meccs a négy közé jutásért. Nézegettem a táblát, az jött ki, hogy a párizsi Politechnique-kel játszunk. Kérdeztem Alizée-t (ő a játékosedző, akinek a második meccsen vagy elszakadt vagy nagyon csúnyán megrándult a bokaszalagja - még nem tudjuk, nem volt orvosnál, csak az elsősegélyen kapott két mankót meg merevítőt), hogy mit tud erről a csapatról. Mondta, hogy igazából elég bénák ("Ils sont tellement nuls"), miért kérdezem. Mondom mert velünk játszunk, mondta oké, majd max ugyanazt csináljuk, mint az előző négy meccsen. Ez így is lett, azzal a különbséggel, hogy itt már 2X8 percet jászottunk, ami alatt kb 30 pontot vertünk az ellenfélre a meccs nagy részében a cseresort játszatva...

Az elődöntő viszont már keménynek ígérkezett, végül a Centrale Nantes csapatát kaptuk, ahol a 2méter egypárcentis centerük elég jól játszott addig, és a mezőnyembereik sem voltak éppen fogalmatlanok. A meccset nem mondanám, hogy jól kezdtük, 0-8 után dobtuk az első kosarunkat (a 2X10 perces futóórás meccsen nem igazán éri meg beragadni a rajtnál...), elkezdtünk felzárkózni. A szünet előtti utolsó mp-ben dobtunk egy középtávolit, amivel - mint kiderült -, csak két pontos hátránnyal ülhettünk le 2 percre pihenni (12-14). A második félidő első támadásával már egyenlítettünk, majd az összállt 2-1-2 zónánkkal szépen lassan kisebb-nagyobb előnyre is szert tettünk. Az utolsó két percbe érve már 6 pontos fórban voltunk, amikor 2 büntetőt dobhattunk, amiből 1 be is ment, de fordulásból kaptunk egy könnyű kosarat, így 5 pontos előnyünk maradt bő másfél perccel a vége előtt. Sokáig támadtunk, egy kinti tempóval a végén - a labda lejött a gyűrűről, de szerencsére sikerült begyűjtenem (itt a menőzés ideje: ezen a meccsen nagyon ment, 15-20 lepattanót összeszedtem a 12-14 pontom mellé), két emberrel közül kipasszoltam Bennek, a két védőt még egy jó blokkal sikerült magam mögött tartani, így a 8-as számú irányítónk zavarás nélkül dobhatta a triplát - ez magyarul azt jelenti, hogy már robbant is a kispad, mert 8 pontot nem lehet behozni 1 perc alatt. Nem is sikerült nekik, de fél perccel a vége előtt egy lepattanóért ugorva letapadt a cipőm, és egy orbitális roppanást éreztem a bokámban (most kivételesen felvettem a jobb bokámra a merevítőt, bár semmi baja nem volt meccset, hátha gond lesz - nos, szerncsére eltalátam, tényleg a jobb bokám rándult meg, és ha nincs a merevítő szerintem gond nélkül el is szakad). Egyből lecseréltek, lebicegtem, kicsit később meg már ott is voltunk a döntőben... A 12.30-as első meccs után 21.30-kor beültünk a kocsikba (már döntősként), hogy visszatértjünk a Centrale-ra az esti buliba, és megtudjuk, mi a helyzet a többiekkel.

Mint kiderült, egészen jó hétvégét fogtunk ki: az öt fontos csapatsorban (foci, rögbi, kézi, röpi, kosár) a fiú rögbisek és a lány röpisek kivételével mindenki döntőzhetett vasárnap. Az esti bulin elég szolidan mozogtam, mivel a bokám szépen megdagadt, úgyhogy dobozos sörrel jegeltem, amitől már olyan méretű lett, hogy a bokamerevítővel együtt belefért a cipőbe. Nagyjából másfél órát töltöttem a buliban, ebből egy órán át a pom-pom-lányok versenyét zoomolva, a maradék időben a gratulációkat fogadva az egy darab söröm társaságában. Visszatérve a szobámba még egy kis jegelés (ez konkrétan dobozos sörrel történt, sajnos nincs jégzselém) meg kenegetés után hajnali 2-kor már hipp-hopp feküdtem is le aludni, mert a hírek szerint dél körülre volt tervezve a meccsünk - természetesen a Centrale Paris ellen, akik 25 ponton belülre senit nem engedtek a szombati 8 meccsük alatt...

A reggeli döntőkben a fiú és lány kézicsapat is nyert, akárcsak a focisták (fiúk lányok egyaránt), ezek után érkeztem a tornaterembe a röpidöntőkre. A lányoknál egy Centrale Lille - Supaéro meccsen a toulous-iak nyertek (a Supaéro a repcsikkel foglalkozó Grande Ecole a Boeing központjának városában). Ezek után jöttek a fiú röpisek, ahol sajnos a centrale-os fiúk kikaptak egy rózsaszín pólós csapattól (INT Paris), itt tényleg jobb volt az ellenfél, bár az első szettet még bravúrosan hoztuk 2-8-ról... A lány kosár döntőn viszont ár nyertünk, elég simán a Centrale Lille ellen, bár ezt már nem láttam, mert a bokám fáslizásával meg bemelegítésével voltam elfoglalva (a fásli+merevítő+zokni+cipő révén nem igazán mozgott - ez egy külön operáció volt, hogy beleférjen a cipőbe a történet -, így egy 2X12 perces meccsre még hitelesítettem  a rendszert, úgysincs már fontos meccsünk ez után, maximum bicegek pár hétig).

Időközben a lány rögbisek is nyertek, és már csak a mi döntőnk maradt a hétvégénől, ahol a sokkal esélyesebb Centrale Paris ellen próbálhattunk meg visszavágni, és szépen búcsúzni attól 3 játékostól, akik március végén már a diplomunkájukat csinálják Lyontól távolt (köztük Ben is, nem tudom, hogy jövőre hogyan pótoljuk, remélem Chris Paul öccse a Centrale Lyont választja gólyaként). Ismét egy rossz kezdést sikerült összehoznunk, de most csak 3-8-as hátrányba kerültünk, és 11-10-nél már mi vezettünk, a félidőben pedig 17-16 volt ide. Nem igazán állt még össze a játék, de az már biztos volt, hogy a Párizs verhető ezen a meccsen. A hangulat egyébként nagyon durva volt, a párizsiak zenekara végig nyomta a zenét (most nem viccelek, 4-5 trombita, 2 dob, meg egyebek), olyan hangzavar volt, hogy az ordítást lehetett hallani max 1 méterről... A blokkok bemondása is elcseszett erőfeszítést igényelt, a kosaraknál mert az alapzaj még megduplázódott a szurkolóktól, akik eddigre teljesen megtölttök a termet, még a pálya körül is ültek-álltak, a karzaton meg ahogy mondani szoktuk még a csilláron is lógtak az emberek. Az első félidőben kezdőként a 10. percben jöttem le, addigra már egészen bemelegedett a lábam, így nem annyira fájt a végére (az adrenalin elég jó fájdalomcsillapító egyébként).

A második félidőben 3 pontnál állandósult az előny, kezdett alakulni a játék is, a legjobb az volt, hogy mindneki hozzátett valamit a játékhoz, szerintem 7-8-an is 2-3-4 ponttal  (ha jól emlékszem én 4-ig jutottam, mellé 7-8 pattanó meg 4-5 assziszt) zártunk, emellé jött Ben a maga tizesével. Szóval a második félidő 5. percében jöttem vissza, ekkor már a párizsiak kezdtek pánikolni, és inkább kívülről próbálkoztak, amik nem igazán jöttek be nekik, és a lepattanó szinte mindig nálunk landolt, így 6 pontos előnnyel kezdtük az utolsó percet. Ekkor kezdtek faultolni a párizsiak, talán 4-szer egymás után dobhattam be a labdát az oldalvonalnál 5 mp tiszta játékidő eltelése mellett (bedobás, fault, bedobás, fault, stb). Mivel ellopniuk nem sikerült a bedobásokat, ezért az 5-dik ilyen fault után mehettünk büntetőzni (1/2 bement), az ellentámadásból kosarat kaptunk (5 pont előny), majd megint büntetőzés (0/2), majd a következő támadásnál kihagyta a tempót a párizsi irányító, ami a legjobb helyre kerül: Benhez pattant, aki gyorsan meglógott, és már csak 6mp-cel a vége előtt tudták lefaultolni. Az elsőt bedobta, a második lejött, de az ellentámadás végén már csak egy homályra futotta az ellenféltől, ami épp a kezembe esett, és már csak a dudaszó maradt, meg az ugrálás a pálya közepén.

Az év eleji Intercentrale-os égés és a francia bajnokságból való kiesés után (emlékeztető: Grenoble elleni végig +-1 pontos meccs, végül a vörös hajú srác 3 v 4 triplája az utolsó két percben) szépen búcsúztunk a szezontól. Az eredményhirdetésen még ünnepeltük magunkat egy sort (az 5 csapatsportból 7-et nyertünk - 3-at a fiúk és 4-et a lányok - és egyszer vesztettünk a döntőben), megtudthattuk, hogy a teniszt a Centrale Paris, a pom-pom és a sportszerűségi versenyt a Centrale Marseille nyerte (tényleg jól néztek ki a marseille-i csajok, a koreográfia meg kit érdekel). A honapi edzést közös megegyezéssel töröltük, a keddin pedig kerekesszékben játszunk az esélyegyenlőségi hét egyik programjának keretében.

Szóval minden jó, ha a vége jó... :)

Képeket azonnal linkelek, amint kapok (a bokámról nem, mert az elég amorf, és nem túl szép, de a meccsekről, meg az eredményhirdetésről mindenképp).

"Centrale Lyon, Alléalléallé, Alléalléallé, Alléalléallé..." (10x)

3 komment

Címkék: sport kosár challenge

A bejegyzés trackback címe:

https://sakic19.blog.hu/api/trackback/id/tr461003935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ibinfo 2009.03.15. 22:11:20

Szia kisfiam!
Ez egy szuper névnapi ajándék - leszámítva a dupla bokádat. Fülhúzás majd itthon, citromszelettel kísérve. Anyu

EtIpEk 2009.03.16. 07:02:45

wow, grat.
amúgy nem vágom, hogy hogy lehet 4 lány csapatotok is (ráadásul ilyen jók), ha mindig azon sírsz, hogy egy darab nő alig van a környéken. Ők nem a ti campusotokon vannak, vagy mi?

Sakic19 · http://sakic19.blog.hu 2009.03.16. 09:45:05

Dehogynem, csak egyrészt nem a mi lányaink nagyon jók, hanem az ellenfelek voltak nagyon sügérek (kosárban legalábbis biztosan, nálunk egy csaj tud kosarazni, minden meccsen ő szórja a pontok 80%-át, a taktika bevallottan az, hogy "Give the ball to Piou and get away"), másrészt képzelj el egy lány rögbicsapatot... Nah, a kézisek hasonló kaliberűek, csak szemüvegesebbek, a kosarasok meg a focisták átlagtestsúlya szerintem 40 kiló. A röpis lányok között viszont akad egy-két szép lány, nem meglepő módon egyedül ők nem jutottak döntőbe :) -- ellenben náluk játszik az a csaj, akiről akkor tudtam meg, hogy nem srác, amikor két hónap után láttam a lányok röpiedzésén.
Egyébként a lányok röplabdadöntője egész színvonalas volt, a kézit nem láttam, a rögbihez nem értek, a fociról meg jobb nem beszélni, a kosárról meg már szóltam (ott egyébként két lány dobta az összes pontot, a Piou - az MVP csaj -, meg az egyik nyurga csokicsaj, aki a támadólepattanókat rakta vissza időnként sikerrel, a többiek meg cipelték a zongorát).
süti beállítások módosítása