HTML

@ Lyon

Kristóf vagyok, Lyonban lakom. A többit meg igyekszem leírni.

Utolsó kommentek

Címkék

annecy (1) annemasse (4) breakingnews (2) buli (4) céglátogatás (1) challenge (3) clubdd (3) enquete (2) esélyegyenlőség (1) genf (1) hoki (4) integráció (3) képek (4) kézilabda (1) klub (3) kosár (11) lyon (8) marseille (1) munka (7) nyelv (3) oktatás (13) parrainage (1) projekt (6) rendőrség (1) röpi (1) (1) sorozat (1) sport (12) stage (5) szívás (5) tech (2) tutor (4) vélemény (4) zene (1) Címkefelhő

Linkblog

ASVEL kosármeccs

2009.03.01. 00:07 :: Sakic19

Tegnap este (09/02/06péntek), elmentünk az egyetemi kosárcsapat néhány tagjával és az ő ismerőseikkel (összesen 16-an) a lyoni kosárcsapat meccsére. Az érdekesség az, hogy ez hivatalosan nem csal Lyon csapata, hanem Villeurbanne-é is (itt játszanak), ami Lyon egyik "külvárosa", mivel maga Lyon csak a belvárost jelenti (mintha BP csak a Hungária körúton belüli rész és Újbuda lenne), a többi - teljesen egybenőtt - kerület külön városként funkcionál (mint mondjuk Budaörs teszi), és az egész van egybefogva a GrandLyon nevű kooperációs-szervezetbe (nekem legalábbis így jött le).

 

Maga a csarnok nagyon puccos, az Astroballe nevet viseli (kb 5500 néző), közvetlenül egy metrómegálló és több busz végállomásánál található (nocsak, tudatos várostervezés, ennek szentelek is majd pár posztot). Nem volt telt ház, mondjuk 4000-en lehettünk, a hangulat eléggé színházi errefelé egy ilyen meccsen... Van szpíker, aki simán bemondja mi történik (ez nekem szókincs szempontjából mondjuk jól jött), minden játékmegszakításnál történik vmi:

- Időkéréseknél 2/3 arányban bejönnek a nagyjából 13-14 éves kislányok (a facebook-ra feltöltött képen látható személyes kedvencem, "mademoiselle blanche" is [fehér kisasszony], aki valamilyen okból - lehet hogy a teltkarcsú idomok elfedése miatt, de lehet hogy csak simán ő volt a góré - fehérben nyomta a kb 20-25 zöld csaj között), és pom-pom-girl-öset játszanak (többek közt az I kissed a girl zenéjére, reméljük merítenek is belőle inspirációt) - elég magasan ültünk, úgyhogy nem sok vizuális élményről maradtam le...

- A maradék 1/3 esetben balfasságokkal próbálják szórakoztatni a népet, pl volt olyan, amikor két kisgyereknek volt az a feladata, hogy a pályára lerakott kaják és piák közül vigyék oda a zsűriasztalhoz az egészsésegeket. A választék: kóla, csipsz, csoki, brokkoli (vagy vmi zöld, lehet, hogy spárga volt, fogalmam sincs...), ananász (ezt a Paris Hilton - Mr Furkó South Park rész óta probléma nélkül be tudom azonosítani), banán, meg még hasonlók.

megjegyzés: itt a franciáknál a táplálkozással kapcsolatban nagyjából olyan szinten megy a szájbarágás, mint nálunk annak idején a "tej: élet, erő, egészség" szlogennel, csak szerintem ezek komolyan is gondolják, és folyton elmondják, hogy mi a jó, meg mi a nem jó (valójában kicsit árnyaltabb a dolog, azt mondják meg hányszor egyél olyat egy nap). Egyébként egy egészséges táplálkozással kapcsolatos projektet nyomatunk itt (szintén leendő poszt a projektek), elég uncsi az "egészsége érdekében mozogjon rendszeresen" duma minden evéssel kapcsolatos reklám után... Biztos anti-amerikát akarnak játszani, ahol mindenki k egészséges, de a jelek szerint ezzel csak az információs ingerküszöböt tolják följebb, ezt - egyelőre - nem tudom, de lehet hogy ki kell majd derítenem.

- A félidőben volt kisfiúk - kislányok meccs (a vendégcsapat játékosai elég enerváltan néztek ki a fejükből amikor nem engedték őket melegíteni, miután visszajöttek az öltözőből...), ahol - legyünk jó fejek - aranyosak voltak a gyerekek. Sajnos nem tudtuk végignézni, mert közben egy tag elhaladt előttünk egy sörrel a kezében, ami azt jelentette, hogy van sör (a meccs előtt sem sem találtunk), szóval megkérdeztük, hogy az honnan van. Persze elsőre megtaláltuk az alkoholmentessör-elosztó büfét, ahonnan átküldtek a csarnok túloldalára rendes sörért - laza 3€-ért kaptunk is fejenként 4-4 decit (szintén külön poszttéma a sörkultúra, spoilerként annyit, hogy a fél literes [korsó] sör neve itt "serieux", vagyis "komoly", és aki meg tud inni húzóra egy 0,33-as Kro-t [a helyi soproni], az menőnek számít a koliban...).

A szurkolásról annyit, hogy van egy 6 v 7 fős "kemény mag", akiknél volt egy egység dob, és néha énekeltek is, rajtuk kívül az egy darab Alba Volán meccsen vett 690Ft-os kürtömmel már elvakult fan-nak számítottam... Amúgy minden hazai kosár után van egy szolid taps (zsákolásnál vagy triplánál néhány "yeee"-vel kísérve), valamint a vendégek büntetőinél fújolni meg fütyülni is szoktak). Néhány vendégdrukker is volt (a Dunkerque volt a vendégcsapat, ami nem éppen a szomszédban van), persze nem elkerített szektorban. Gondolom itt nem a szurkolói kultúra része, hogy lemegyünk Diósgyőrbe, aztán menet közben szétverjük a MÁV-szerelvényeket.

A meccset egyébként "mi" nyertük 89-69-re, a sporik az elején a vendégeknek, a végén meg "nekünk" fújtak, a meccs közepes színvonalú volt, de ez úgysem érdekel senkit. Hazafelé még beugrottunk egy vendéglátóipari egységbe (valójában 15 perc séta után végre találtunk egy nyitva tartó helyet a belvárosban, mert a srácok nem nagyon voltak képben), ahol kértünk két méter sört (szintén nagyon menő, szóval ha vki itt jani akar lenni az méterben kérje a sört, vagy ennek vertikális alternatíváját, a zsiráfot válassza - erről láttam egy videót, amikor zsiráfivó-verseny volt a Centrale-on, és 183 mp-cel nyert az egyik csapat [5fős], vagyis 2,5L-t sikerült ennyi idő alatt meginni... mondtam is magamban, hogy ezzel még egy gtk-s lánycsapat is leverné őket kolimpián vagy kari napokon, de nem akartam náluk kihúzni a gyufát), ami 10 db 0,25-ös sört jelent nagyjából 25-30€-ért (oké, belváros), de legalább lehetett kártyával fizetni. Kifele menet a haverok rádöntöttek egy oszlopot az asztalra, ami összetört egy poharat (meg közben elrontottam miatta a pin-kódom), de szerencsére nem jöttek izomtiborék, hogy ezért kidobjanak minket (igazából nem is kellett volna, mert már távoztunk ugye), de azért jól esett, hogy rendesek voltak.

Éjjel kettőkor fel is szálltunk az éjszakai buszra, ami errefelé egy olyen távolsági buszt jelent (tehát plüssülések, két ajtó, emelt utastér, fűtés), amire jó a nappali jegy is (diákként nekem pl 1,1€), nincs láthatósági mellényes arc rajta, és szépen kivisz az egyetemig (nálunk két Grande École van éppen, azok a végállomások). Valakinél éppen volt egy szaxofon is, úgyhogy egész frankó lett a hangulat - a sofőr egyszer megpróbált minket lenyomni, berakott vmi zenét a rádióba, de inkább hagyta az egészet és röhögött magában (ez jól látszott a belső visszapillantóból), de amikor besegítettünk a kürtömmel, akkor azért összehúzta a szemöldökét, de nem jött hátra anyázni. Azt majdnem elfelejtettem, hogy a meccsre ingyen mehettünk, gondolom promóciós céllal kaptunk jegyeket (eredetileg 10-et, de a nagy érdeklődés miatt végül felalkudtuk 16-ra), amiken még mekis akciós jegy is volt (1 big mac-et fizet, 2-t kap). A mekiben eredetileg nem akarták elfogadni, mert hogy ők nem voltak a "felsorolt üzletek" között (ami így is volt), de mivel nyert az ASVEL és elkezdünk énekelni meg dudálni, ezért inkább azt mondták, hogy ennyi marketinget megengedhetnek maguknak, de azért maradjunk már csöndben, és ne mászókázzunk a gyerekrészlegen (az utóbbit végül is megszegtük)...

Szólj hozzá!

Címkék: sport kosár

A bejegyzés trackback címe:

https://sakic19.blog.hu/api/trackback/id/tr95972608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása