HTML

@ Lyon

Kristóf vagyok, Lyonban lakom. A többit meg igyekszem leírni.

Utolsó kommentek

Címkék

annecy (1) annemasse (4) breakingnews (2) buli (4) céglátogatás (1) challenge (3) clubdd (3) enquete (2) esélyegyenlőség (1) genf (1) hoki (4) integráció (3) képek (4) kézilabda (1) klub (3) kosár (11) lyon (8) marseille (1) munka (7) nyelv (3) oktatás (13) parrainage (1) projekt (6) rendőrség (1) röpi (1) (1) sorozat (1) sport (12) stage (5) szívás (5) tech (2) tutor (4) vélemény (4) zene (1) Címkefelhő

Linkblog

A Soutenance (szutönansz = védés)

2009.04.01. 22:02 :: Sakic19

A projekt első osztályozott megmérettetése hétfőn volt esedékes számunkra, az úgynevezett „Soutenance” (magyarul védés) keretében, amikor is egy 25 perces szóbeli beszámoló keretében a csapatnak elő kellett adnia az eddigi eredményeket.

 

Az orális részt kíséri egyébként egy írásbeli is (szóval van kézimunka is…), ez a „Rapport intermédiaire” névre hallgat, vagyis közbenső beszámoló arról, hogy ki, mit, hogyan, miért, miből, kikkel csinált, csinál és fog csinálni, tehát egy nagyságrendileg 30 oldalas beszámolót kellett produkálni, hogy megtölthessük a suli bürokráciájának polcait. Nálunk ebben az volt a legnagyobb szívás, hogy az ötfős csapatból 4-en vagyunk külföldiek, a francia srác (Quentin) mellett egy kínai srác (Mingqian, aki már két és fél éve Franciao.-ban él, ide járt a Préparatoire nevű kétéves előkészítőbe), egy kínai csaj (Shaofang) és egy japán csaj (Emiyu) alkotják a 44-es számú projekt csapatát (lásd még: PE44).

A lányok sajnos nagyon nehezen boldogulnak a nyelvvel, így rájuk az ilyen jellegű munkában általában nem nagyon lehet számítani, Mingqian elég link típus, folyton lazul és alibizik (meg elkésik a megbeszélésekről...), így Quentinnel ketten dobtok össze nagyjából az egész történetet (annak is a nagy részét ő, a keletiek saját területeiből készült részeket eléggé át kellett dolgoznia, hogy kinézzen valahogy), a prezentáció meg rám maradt, hogy gyakorolhassam még egy kicsit a Powerpointos tupírozást. A beszámolót nem linkelem be, mert gondolom senki nem akar 30 oldalnyi francia szöveget olvasni, de igény esetén elküldöm e-mailben (a prezentáció ppt fájlját is elküldhetem igény esetén…)

A prezentáció előtt tartottunk egy hosszabb megbeszélést főpróbával együtt, majd mindenki hazaugrott felvenni vmi elegánsat (személy szerint fekete öltöny - fehér ing szürke csíkokkal, hozzá elegáns fekete cipő fehér fekete zoknival), illetve borotválkozás céljából (ezt inkább a fiúk). A kezdés – természetesen – csúszott, a teremben meg kábé teltház volt, mert ott volt a két tutor, a zsűri elnök (középkorú hölgy), a kommunikációs gyakorlatok tanára (egy olasz tökalsó nő), a projektmenedzselési tanácsadó (középkorú csákó), a két iskolai doktornéni (akik a táplálkozással kapcsolatos infók helyeit tolják nekünk, meg konzultálnak is igény esetén), Emiyu pasija, meg annak a spanja. Továbbá egy digitális kamera is volt a teremben, remélem majd sikerül megszereznem a felvételt, aztán a jobban sikerült részeket linkelem, hogy legyen min röhögni (mellékelek alá feliratot…), meg hogy megmutassam, hogy néz ki itt egy gyakterem.

A bemutató egész jól ment, csak egyszer keveredtem bele teljesen a mondandómba, de még időben megnyomtam a reset gombot, a többiek is (Mingqian kivételével, aki megint nem készült fel rendesen, seggbe is lett érte rúgva) egész jól összehozták a maguk részét. A legidegesítőbb az volt, hogy a zsűri elnöke a 6-7. perctől kezdve végig az írásbeli beszámolót lapozgatta, szóval eléggé leszarta amit magyarázunk (mindemellett konkrétan benne volt a leírásban, hogy a prezentációt úgy kell megtartani, hogy az elnök nem fér hozzá az írásos anyaghoz, vagyis mindent úgy kell előadni, hogy alapból nullát tud a témáról), aminek eredményeként a végén két olyan kérdéssel nyitott, amit már elmondtunk egyszer. Persze ha menet közben rászólunk, hogy mi a bránert csinál azokkal a papírokkal, semmi köze hozzá, inkább figyeljen már oda, akkor is mi húzzuk a rövidebbet, úgyhogy inkább hagytuk, hadd szórakoztassa magát.

Az olasz csaj, aki a kommunikációs tanácsadó a csoportnál jól leosztott minket, mert a beszámolóban egy oldalon eleget tettünk annak a feladatnak, hogy mutassuk be a munka személyes oldalát, a problémákat és a jól menő részeket, de a stílus úgy tűnik nem tetszett neki. Ezt Quentin írta meg (ki más, mint egyetlen francia és projektfőnök szerintünk elég alapértelmezett volt), a címe „A projektfőnök véleménye” volt, és azt taglalta, hogy mennyiben akadályozta illetve segítette a munkát a soknemzetiségű csapat (nyilván mindkettőre volt példa, elég a késések kezelését, az emailekre való válaszolási hajlandóságot, vagy a kezdeményezőkészséget említeni). Úgy tűnik a személyek konkrét értékelése kiütötte a biztosítékot Elisabetta-nál (így hívják a csajt, személyes megjegyzés, hogy cseszett unalmasak az órái és folyton kisebbségi komplexusa van, érthető okokból), ami miatt le is fognak húzni pár pontot az erre adott pontszámból (25%-a a végső jegynek), de igazából annyira nem fáj érte a szívem, a tutorok szerint tök rendben volt, és 99-1 arányban adok a véleményeikre.

Az azonnali kérdések és válaszok után 5 percre kihúzhattunk a teremből megtárgyalni egymás közt, hogy mi a stánc (igazából bent ment az értékelés), aztán közölték a véleményt. Az elnök asszony szerint király volt a prezentáció (jah, a feléről lemaradt, és az eleje tényleg érdekesebb volt), és jó jegyet fogunk rá kapni, a rapport is korrekt, csak az említett allűr miatt lesz levonás (a szóbeli rész is 25%-át adja majd a jegynek). Szóval ez is 16 pontos lesz (20-as a skála), mint kábé minden gyakorlati jegyem a Centrale-on (labor, prof: „Látom megértették a lényeget, jól dolgoztak”, aztán rávés egy 16-ost a jegyzőkönyvre – b verzió: „Ez most nem volt olyan jó”, aztán beír egy 16-ost…), de nem panaszkodom, jók a 16-osok.

A mai valszámvizsgáról majd később, most ideje mosni, meg lassan készülődni hazafelé, 69 óra múlva otthon leszek.

 

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás projekt tutor

A bejegyzés trackback címe:

https://sakic19.blog.hu/api/trackback/id/tr321040728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása