HTML

@ Lyon

Kristóf vagyok, Lyonban lakom. A többit meg igyekszem leírni.

Utolsó kommentek

Címkék

annecy (1) annemasse (4) breakingnews (2) buli (4) céglátogatás (1) challenge (3) clubdd (3) enquete (2) esélyegyenlőség (1) genf (1) hoki (4) integráció (3) képek (4) kézilabda (1) klub (3) kosár (11) lyon (8) marseille (1) munka (7) nyelv (3) oktatás (13) parrainage (1) projekt (6) rendőrség (1) röpi (1) (1) sorozat (1) sport (12) stage (5) szívás (5) tech (2) tutor (4) vélemény (4) zene (1) Címkefelhő

Linkblog

A Handimanagement hete

2009.03.21. 17:01 :: Sakic19

A mai poszt témája az esélyegyenlőségi hét, amit ezen a héten bonyolítottak le a lelkes diákok és tanárok itt, a Centrale-on.

 

A hivatalos név Handimanagement, mivel a fogyatékkal élő jelzője franciául „handicapé”, a cél tehát ezen emberek életkörülményeinek megértését és elfogadtatását célozta. Az eszközöket háromféle csoportba oszthatjuk: voltak konferenciák, beszélgetések (ezeken nem vettem részt, úgyhogy bővebb véleményt nem tudok mondani róla – év közben már volt vmi hasonló, erről később), a matricák/feliratok/szórólapok (ezekkel kb állandóan kapcsolatba került az ember a kampuszon járva-kelve), valamint a személyes élményben részesítés (nyilván nem sérülésokozással, hanem illusztrációval).

A konferenciákkal kapcsolatos élményem év közben még december magasságából származik, amikor egyik kedden jött egy arc, aki a Téléthon nevű rendezvényről beszélt a mezei hallgatóknak. Igazából nem tudtam mi ez (otthon nem egy ismert esemény, azt hiszem), gondoltam most megismerek vmi újat. Hasonló a kezdeményezés, mint mondjuk az Aranyág nálunk, vagyis pénzt gyűjtenek olyan embereknek, akik tartósan fogyatékkal élnek (mert így születtek, vagy mert jelenleg gyógyíthatatlan betegségük van), méghozzá elég széles skálán megy a megmozdulás. Itt nem egy egyszeri tévés pénzgyűjtő akcióról van szó (vagy az is), hanem egyhetes a történet, és vannak ismeretterjesztő műsorok, konferenciák, felvonulások, standok, stb országszerte. Szóval nálunk az izomsorvadásról volt szó, meg arról, hogy mennyien élnek ezzel Franciaországban, mit lehet ezzel tenni, és mennyi embernek segítenek. A konkrét számokra nem emlékszem, mindenesetre tanulságos volt elmenni, érdekes dolgokról hallhattunk.

A figyelemfelkeltő plakátok meg szórólapok nagyjából nálunk is ismertek, ezekkel nem időznék sokat, a viccesés kevésbé vicces kategóriákon kívül van meghökkentő, felháborító, érdekes, elgondolkodtató, stb. Például az egyik ajtóba kiraktak egy orbitális nagy kerekesszékes-ember piktogramot (piros színben), amitől nem lehetett bemenni az ajtón – ezúttal nekünk sem, a tolószékeseknek pedig semmikor sem, mert van két lépcső az ajtó előtt. Egy másik ajtó mellett egy hasonló objektum volt zöldben, ez nem akadályozta a bejutást, mert ott volt egy kis rámpa is.

A legizgalmasabb a személyes bevonás az eseményekbe, amiről két konkrét eseményt mesélnék el. Az egyik a keddi edzésen való kerekesszékes-kosárlabda volt, ahol kipróbálhattuk, milyen is ez a sport. Röviden: először furcsa, aztán izgalmas, aztán király, aztán felállni a székből megint furcsa. Maga a játék nagyjából van annyira izgalmas, mint a hagyományos kosarazás, a szabályok is elég hasonlóak. Például van „lépéshiba szabály” (most ez nem vicc), két pattintás vagy passz között legfeljebb kétszer szabad a kerékhez érni (hajtás vagy megállítás céljából), de kétszer indulás például nincs (akárhányszor ölbe lehet venni a labdát és újra pattogtatni kezdeni). A pattogtatás egyébként nem egy egyszerű történet, mivel ha egy kézzel hajt csak az ember, akkor egy helyben forog körbe-körbe, ha meg maga előtt pattogtat, akkor nekimegy a székkel a labdának, az meg elgurul a francba (utánamenni kerekesszékkel meg elég nagy szívás). A földön guruló labdát felvenni viszont nem nagy para – a hölgy, aki gyakorló játékos mutatta nekünk -, mivel a kerékre ráhúzva a labdát az „magától” fölemelkedik kényelmes magasságig.

A ziccerdobás lényege, itt is a lendület, ami azért érdekes, mert a megállás már nem annyira evidens… Amikor a kispalánkokra dobált oldalt az ember, ahol a palánk mögött egy méterre már fal van, akkor nem igazán meri úgy meghajtani a széket, ahogy kéne, lendület nélkül meg nehezebb a dobás is. A büntető ugyanúgy van, mint egyébként (a széknek a vonal mögött kell érinteni a talajt, és nem szabad begurulni, amíg gyűrűt nem ér a labda), a visszajátszás, a faultok és a belemenés szintén. Ezekből egyébként egész komoly dolgokat sikerült összehoznunk, voltak olyan ütközések, hogy hajaj… A sportra szánt kerekesszékeken van elöl egy hajlított védő fémrúd, amik ütközéskor védik a lábat meg a kerekeket, nos, ezek aztán tudnak csattanni meg csikorogni. Néhány komolyabb köszörülés után még ilyen hegesztés után érezhető olvadt fémszagot is éreztünk, ami azért már tényleg nem mindegy.

Mint mondtam, egy-másfél óra kerekesszékezés után felállni elég furcsa érzés, szabályosan sajog az ember térde. Mindenesetre abszolút jól szórakoztunk, és tényleg egy életre szóló élménnyel lehettünk gazdagabbak: kerekesszékben élve is lehet sportolni, aminek a minősége egyáltalán nem marad el az általunk megszokott sportétól. Bajnokság is van, mint megtudtuk (legalábbis itt Franciaországban), ahol is a játékosok fogyatékossági szint szerinti pontszámot kapnak (az egészséges 5 pontos, a hölgy, aki bemutatta nekünk a játékot, ő volt 4 pontos, ezen kívül vannak még 3, 2 és 1 pontos játékosok), és az egy csapatban egyszerre pályán lévő játékosok összpontszáma van szabályozva, így egyenlítik ki az erőviszonyokat (a liga egyébként koedukált).

A pénteki kommunikációs órát a kedvenc tanárnénim pedig tolószékben tartotta, így erről is kaphattunk egy testközeli élményt (az előadás után felállva neki is fájtak a térdei). Nos, így oszlatják el errefelé az előítéleteket a mozgáskorlátozottakkal kapcsolatban – egész hatékonyan, a saját tapasztalataim szerint, teszem hozzá.

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás esélyegyenlőség kosár

A bejegyzés trackback címe:

https://sakic19.blog.hu/api/trackback/id/tr451016494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása