HTML

@ Lyon

Kristóf vagyok, Lyonban lakom. A többit meg igyekszem leírni.

Utolsó kommentek

Címkék

annecy (1) annemasse (4) breakingnews (2) buli (4) céglátogatás (1) challenge (3) clubdd (3) enquete (2) esélyegyenlőség (1) genf (1) hoki (4) integráció (3) képek (4) kézilabda (1) klub (3) kosár (11) lyon (8) marseille (1) munka (7) nyelv (3) oktatás (13) parrainage (1) projekt (6) rendőrség (1) röpi (1) (1) sorozat (1) sport (12) stage (5) szívás (5) tech (2) tutor (4) vélemény (4) zene (1) Címkefelhő

Linkblog

A sport

2009.03.01. 00:19 :: Sakic19

Sajnos tegnapelőtt kikaptunk az INP Grenoble csapatától, így nem jutottunk be a francia egyetemi bajnokság nyolcaddöntőjébe (ez volt az utolsó kvalifikációs meccsünk, a meccs előtt lehetett tudni, hogy a győztes továbbjut)... A meccs előtt vehettük át vadiúj mezünket (linkelek egy képet, amin nem túlságosan modellbeállásban látható rajtam az említett szerelés), ebben léphettünk pályára hazai pályán, mintegy 40 néző előtt, sajnos a várt zenés biztatás helyett csak a kosarainknál hallhattunk tapsot, pedig az itteniek minden hülyeségből képesek ordítozást meg éneklést csinálni... Magáról az eseményekről annyit, hogy 6-0-val kezdtünk, az első negyed végén 3 ponttal, a második közepén már 11 ponttal is vezettünk, a félidőre ebből maradt 5 pont, majd a harmadik negyedik negyedet már 6 pontos hátrányban kezdtük. Innem még egyszer átvettük a vezetést 1 ponttal, de ekkor az ellenfél 9-es számú játékosa bevágott 4 v 5 triplát, és már nem tudtunk válaszolni, a vége 10 pontos vereség lett.
 
 
A további ecsetelés helyett felvázolnám inkább az itteni sportolási lehetőségeket. Ehhez linkelek egy térképhelyet (Google Earth-el lehet megnyitni, a koordináták egyébként  45°46'58.46"N   4°46'12.49"E az elszántabbaknak, szintén GEarth-höz). Tehát a kampuszon van egy szép nagy focipálya (egyben persze rögbipálya is, attól függően, hogy mi van felfestve és milyen alakú a kapu a pálya végén), körben futópályával (ezt most kora tavasszal inkább iszapbirkózásra lehetne használni), ekörül pedig 4 teniszpálya (az egyikre éppen rálátni az ablakomból), ahol a hallgatók ingyen játszhatnak, ha van szabad hely. Három teniszpályán még éjszakai világítás is van, szóval akár hajnali háromkor is lehet tolni, ha vki nagyon elszánt (és nincs -5 fok), ezzel az egyetlen gond az, hogy folyton égve hagyják a világítást, ami a Fenntartható Fejlődés nevű szervezetet nagyon zavarja (ennek pár hete én is tagja vagyok), így egy miniprojekt keretében szeretnénk automatikus lekapcsolót beiktatni, hogy éjfélkor automatikusan lekapcsoljanak a lámpák (aki utána is marad az meg kapcsolja már le maga után).
 
Ezeken kívül van még konditerem, ahol aztán mindenféle gép van, vasárnap kivételével minden nap be lehet ugrani gyúrni egy kicsit, ráadásul az izomagyú nagymenők és a maffiózók is elkerülik (erről a témáról újklasszikus írás itt). Év elején volt kötelező oktatás, hogy mit hogyan kell használni (ezt ellógtam), azóta a tanárok nem igazán izgatják magukat, hogy ki mit csinál ott (igazából nincs is rá okuk). Errefelé egyébként jellemző, hogy a felelős "oktatók" vagy "edzők" ne ugatnak bele a dolgokba, a csapatok általában magukat edzik.
 
A mi egyetemünkön az első két évben kötelező sportolni (a harmadikban meg lehet, továbbra is az év eleji kb 20€-s hozzájárulás kifizetése után, magyarul jelképes összegért). Év elején választani kell egy sportot, amit év közben csinál az ember (nagyon indokolt esetben lehet váltani), valamint a kocka és a versenyszerű ágazat között, majd az utóbbit választók mehetnek próbajátékra, ahol beosztják őket a megfelelő csapatba. Ez konkrétan azt jelenti, hogy az 1-es, 2-es, 3-as (esetleg 4-es vagy focinál 5-ös) csapatban nyomathatja-e az illető - a szelekciót az edzők végzik, akik igazából itteni hallgatók. Minden évben az aktuális edző vagy folytatja a munkáját a következő szezonban, vagy kiválasztja az utódját a csapattársak közül, így öröklődik az edzősködés feladata. Összesen három tesitanár van az egyetemen (a kb 1000-1100 hallgatóra), ők felügyelik a történéseket, igazából adminisztratív dolgokkal vannak elfoglalva (terem bezárása, meccsek szervezése, hasonlók). A választható sportágak skálája egyébként nagyjából mindent lefed, az alapvető foci, kosár, röpi, kézi, rögbi (itt ez nagyon menő), tenisz, úszás, vívás mellett van taekwando, rock'n'roll (ez kicsit vicces, párszor belefutottam a próbájukba edzésre menet), evezés, satöbbi, satöbbi (én leragadtam a hagyományos sportoknál, nem olvastam végig a listát).
 
A meccsekre is a magunk szervezésében megyünk általában (kivéve ha pl Grenoble-ban játszik több csapat is, akkor az egyetem bérel egy buszt arra a délutánra), ez buszozást vagy autózást jelent, mivel itt nem ritka, hogy a hallgatóknak van vmilyen autója (általában régebbi, használt, nem annyira jellemző a bmw meg a hasonlók). Egész Franciaországban a csütörtök délután az egyetemi sportnak kijelölt időpont, ekkor nincsenek órák, így viszonylag egyszerű összehangolni az egyes iskoláknak a meccsidőpontokat. Ezen kívül vannak még kisebb tornák, amelyeken részt lehet venni, nagy átlagban egy hónapra 3 meccs szokott jutni.
 
A magam részéről év eleje óta kosarazom az 1-es csapatban, valamint kb 3 hete elkezdtem kézilabdázni is a 2-es csapatban (helyesebben 10 éves kihagyás után folytatom...), így a heti 2 kosár mellé jön a heti 1 kéziedzés, valamint az esetenkénti egy meccs. Sajnos a kézilabda nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, kicsit lazsálós a második csapat, úgyhogy igyekszem felkerülni az elsőbe, ott már heti két edzés van, meg rendes hajtás, a cél igazából a plusz terhelés lett volna. Ezt egészíti ki a heti 1-2 alkalmas rövid (30-45 perces) kondi, meg a jó időre való tekintettel hamarosan a futás, így próbálok védekezni a fenyegető elhízásom ellen (a testtömegindexem már a normális felső határát súrolja, ami kicsit furcsa, de remélem azért még nem vagyok dagadt...), meg persze az étkezéses projekt is hasznos ebben.
 
A következő említésre méltó sporteseményünk a március 14-15-i hétvégén lévő Challange nevű torna, ahova jön vmi 25-30 egyetem különböző csapatokkal, és kb 10 sportágban lesz versengés, meg ugye esti bulik (amiken persze megint szolidan kell magy sörözgetnem, mert ilyenkor napi 2-3 meccs van 3 napra).
 
Végül pedig a témától eltérő, de fontos fejlemény, hogy megvan az új kedvenc előadásom, ami a kommunikáció nevet viseli, igazából annyira nem izgalmas, de be fogok rá járni, mert egy elcseszettül jó nő tartja, ami egy ilyen mérnöksuliban különösen szívmelengető dolog (ha találok róla képet majd linkelem).

Szólj hozzá!

Címkék: sport

A bejegyzés trackback címe:

https://sakic19.blog.hu/api/trackback/id/tr48972628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása