HTML

@ Lyon

Kristóf vagyok, Lyonban lakom. A többit meg igyekszem leírni.

Utolsó kommentek

Címkék

annecy (1) annemasse (4) breakingnews (2) buli (4) céglátogatás (1) challenge (3) clubdd (3) enquete (2) esélyegyenlőség (1) genf (1) hoki (4) integráció (3) képek (4) kézilabda (1) klub (3) kosár (11) lyon (8) marseille (1) munka (7) nyelv (3) oktatás (13) parrainage (1) projekt (6) rendőrség (1) röpi (1) (1) sorozat (1) sport (12) stage (5) szívás (5) tech (2) tutor (4) vélemény (4) zene (1) Címkefelhő

Linkblog

A klubok

2009.03.19. 11:08 :: Sakic19

Az Ecole Centrale-ok egyik legérdekesebb része a diákszerveződés, ugyanis nagyjából minden elképzelhető tevékenységnek van klubja (franciául association vagy club [ejtsd: klöb]), ha fölösleges energiája van az embernek, akkor kedvére választhat ezek közül.

 

Az alapszervezet a BDE (Bureau des Éleves), ami otthon a HK-nak felelne meg talán, azzal a különbséggel, hogy ehhez képest a HK elég kispályásnak mondható (főleg pénzügyi értelemben). Nagyon nem foglalkozom az ügyeikkel, mert nem akarok tanulmányi kérdésekbe beleugatni (kéne azért pár év, mire átlátnám, hogy mi miért és hogy van pontosan). Az mindenesetre itt is megvan, hogy a BDE mindenhol ott van és mindenbe beleszól, mint elsőszámú diákszervezet, de a politikai kérdések mindig is ilyenek lesznek. A történelem előtti időkben ez az egy szervezet létezett, aztán ahogy nőttek az egyes rendezvények, meg az egyes projektek, úgy váltak le külön klubokba vagy autonóm szervezetekbe, a BDE mindenesetre idén ünnepli 60-dik születésnapját.

A fontosabb szervezetekbe itt is választással kerülnek az arcok, de elég más rendszer szerint, mint otthon. A történet arról szól, hogy nem egyénekre, hanem listákra lehet szavazni (hívhatnánk pártoknak is, ha lenne rivalizálás). A listákon pedig már úgy jelennek meg az emberek, mint akik egy bizonyos posztot akarnak elfoglalni (mint elnök, titkár, pénzügyes, stb). A választásokon a listákra lehet szavazni, és kétkörös rendszerben (valamelyik körben 50%+1 szavazat kell és a második körben két jelölt marad, ha nem volt győztes) bonyolítják le. Ami az érdekessége ennek a rendszernek, hogy rendszerint egy klub/szervezet vezetésére egy komoly lista jelöli magát, a többi(ek) úgymond "hamis listát" csinálnak, hogy legyen azért szavazás, és hogy csinálhassanak kampányfilmet, amiben jó (vagy inkább általában kevésbé jó) poénok körítésében megmutathatják arcukat és becenevüket. Ilyen formán tehát a választás egy orbitális nagy kamu, az egész arról szól, hogy mindenki csináljon filmet, a "vitákon" legyenek poénok és mindenki jól betudjon rúgni a két forduló eredményhirdetése alatt. Pozitívumként kiemelhető, hogy mivel ezt senki sem veszi komolyan, ezért feszültség sincs belőle (én legalábbis nem vettem észre).

Folytassuk a sort a következő legnagyobb és legfontosabb szervezetekkel. Ide kívánkozik a BDS (Bureau de Sport - nem fogjátok elhinni mivel foglalkoznak), akik az egész sportrendszert bonyolítják a 3 tesitanár segítségével és velük szoros együttműködésben (Cotinaud, a kosárlabdáért felelős tanár pl minden másnap este küld emailt vmelyik BDS-es csajnak, amiből semmit nem lehet érteni, mert be van rúgva a csávó, és egyébként sem helyesírási bajnok... egyébként nagyon nagy arc a tag, mindenki bírja, a kézzel sodort cigi és a viszki nála olyan, mint keszthelyinél a szakáll, vagy Fritznél az alma). Aztán következzen az Eclair, akik a WJKSZK szerepét töltik be (külsősöknek: a számítástechnikai rendszer diákokat érinti - pl koliháló - részét gardírozzák), és akik nem bírták januárig elintézni, hogy legyen net a szobámban (mondjuk most meg az MSN nem megy, de abból van Webmessenger, szóval túlélem).

Kicsit specializáltabb a Piston Ski Club, akik - nocsak - a síutakat szervezik, általában utazási irodákon keresztül, vagyis felveszik a csekkünket, aztán foglalnak nekünk helyet vmelyik szervezett úton, esetleg síhetet szerveznek Risoulba, mert az elnökük ott volt síversenyző, és ismer minden pultost és buckát. Itt tudok mondani konkrét számot is, a költségvetésük kb 70000€, és nem ez a legnagyobb költségvetésű klub... Említésre méltó még a Gala nevű rendezvényt szervező team (oké, csapat), akik a mi gólyabálunknak nagyjából megfelelő (gólyatánc nincs, sajnos) társadalmi eseménnyel hozhatók összefüggésbe, és a Club Bar, akik a sört csapolják kedd és csütörtök esténként (meg máskor is, ha igény van rá). Ez utóbbiakról annyit elmondanék, hogy 6-an vannak, ebből 5 vastagon (1 meg vékonyan) bukásra állt az év felénél, ez a klub hagyományosan azoknak van, akik népszerűek akarnak lenni, és csesznek tanulni. De hát mi lenne az itteni bulikkal kéteurós 0,33-as sör nélkül...

Ezek a nagyobb szervezetek (talán nem hagytam ki semmit, ha mégis, úgysem tudjátok meg), a kisebbek közül csak az általam ismerteket említeném meg. Itt van például a Centrale Poker Club, amelynek tagja vagyok, és állandóan elárasztják a webmailes postafiókomat, ha össze akarnak dobni egy cash game-t (vki feldobja, hogy játszanak, aztán jön 30 email két óra alatt, hogy mikor meg hol), egyébként itt kedves kockák vannak. Aztán a Club Develeppemenet Durable, mely a fenntartható fejlődéssel foglalkozik. Msot futó projekt pl a teniszpályák kivilágításának ésszerűsítése (egy gombot megnyomva másfél óráig megy a világítás, aztán lekapcsol - kikapcsoló gomb meg nincs, ezért rendszeresen ott van a díszkivilágítás játékosok nélkül), valamint a jegyzetek újrahasznosítása, ugyanis itt a Centrale-on a SDEC nevű szervezet (na, őket kifelejtettem, szintén kb 70ezer euró a költségvetésük) minden jegyzetet mindenkinek kinyomtat (aki fizet érte nyilván, egy évre kb 70€),  ennek eredménye irtózatosan sok papír, tinta és energia elpocsékolása, főleg látva az előadásokon lévők létszámát, és a jelenleg futó, főleg 2003-2004-es dátummal ellátott előadásdiákat... De egyrészt ez a szokás, így az emberek szeretik a nyomtatott jegyzetet, másrészt a SEDC vezetőinek jól mutat az önéletrajzában, hogy menedzselt egy ekkora költségvetésű vízfejet. De van itt még Solitari'terre nevű szervezet, akik folyton sütit meg üdítőt árulnak az egyes rendezvények szüneteiben, hogy a bevételt odaadják afrikai gyerekeknek (vagy vmi hasonló az alapfeltevés, kedves kezdeményezés), van a Challange szervezőbrigádja, vagy a szerepjátékosok klubja, táncklub, satöbbi, satöbbi.

Végül vannak a nemzeti(ségi) klubok, mint Club Allemand (német), Club Latino (a spanyol-portugál nyelvűeknek), Club Chinois, Club Japonais, és így tovább... Sajnos magyar klub még nincs, pedig már többen érdeklődtek mikor lesz magyar est, mert ezek a nemzeti klubok szoktak "kultúrabemutató" meg hasonló esteket tartani, de egyedül kevésnek érzem magam ehhez, sajnos (ha mondjuk a blogolás helyett ezt szervezném, lehet össze lehetne hozni vmit).

A hivatalos statisztika szerint minden 2,5-dik hallgatóra jut itt egy diákszervezet, ami nyilván túloz (gondolom a "Berúgó Kör", meg hasonló kaliberűeket is beleszámolták), de azért mutatja, hogy itt aztán van közösségi élet. Amennyire az idő engedi, igyekszem is élni vele, de a papírgyártás erősen korlátoz ebben (most éppen 25 oldalas jelentést kell írni a projekt állásáról)...

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás klub

A bejegyzés trackback címe:

https://sakic19.blog.hu/api/trackback/id/tr861011559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása