HTML

@ Lyon

Kristóf vagyok, Lyonban lakom. A többit meg igyekszem leírni.

Utolsó kommentek

Címkék

annecy (1) annemasse (4) breakingnews (2) buli (4) céglátogatás (1) challenge (3) clubdd (3) enquete (2) esélyegyenlőség (1) genf (1) hoki (4) integráció (3) képek (4) kézilabda (1) klub (3) kosár (11) lyon (8) marseille (1) munka (7) nyelv (3) oktatás (13) parrainage (1) projekt (6) rendőrség (1) röpi (1) (1) sorozat (1) sport (12) stage (5) szívás (5) tech (2) tutor (4) vélemény (4) zene (1) Címkefelhő

Linkblog

Népmesei internet

2009.03.01. 00:10 :: Sakic19

Az egész internetes problémám ott kezdődött, hogy szeptemberben, amikor megjöttünk, nem működött a net a szobámban. Egy darabig próbáltam magam megoldani (windows-os beállítások ide-oda csesztetése, kikapcs-bekapcs multifunckiós megoldási opció próbálgatása, stb). Nem sikerült neten barkácsolnom, de azért az első emeleti "társalgóban" (itt szalonnak hívják) van egész jó wifi, oda le tudtam menni netezni. Aztán októberben már általában meg volt zárva a szalon, szóval ez az opció ideiglenesen ugrott.
Emiatt szóltam a "kolifelelős" hölgynek (aki egész meglepő módon nem a vérszerződés utolsó élő tanúi közól került ide újságot olvasni, hanem szokott dolgozni is, hogy mi a pálya. Ő egyből tovább is küldött a netes srácokhoz (itt is egy diákkör tartja karban a rendszert), hogy ők valszeg jobban értenek hozzá, az én épületemben a b402-es szobában rúgjam be az ajtót, az segíthet (ez király, mert majdnem pont szemben van). Másnap be is csöngettem a sráchoz, akivel el is kezdtük a hibakeresést (ekkor még magyar windows-om volt, ami nem nagyon könnyített a helyzeten), de bő két óra alatt nem lett eredmény. Ezután kértem és kaptam kulcsot az említett első emeleti szalonba, hogy oda járhatok, amíg nincs jobb, a hibát meg jelzik a gondnoknak. Ő bő két héten belül fel is keresett, (Alinak hívták), aki egész jó arc volt, pl amikor ki akarta próbálni, hogy megy-e a gépemen a net másik szobában, akkor kiment, becsöngetett az 5 legközelebbi szobába, hogy vki csak otthon van... a rendszer nyilván nem ment, és meg is spórolhattunk volna egy kis időt, ha elhiszi nekem, hogy a nem jó Mac-cím meg az, hogy nem Mac[inctosh] gépem van, az külön probléma. Sajnos a hibát továbbra sem sikerült megoldani, ezért Madame Pierron (a kolifelelős) jelezte a hibát az áramosoknak (vmi cég gondolom akik az elektromos hálózatokért felelnek itt).
 
 
Eltelt bő egy hónap, november közepén jöttek is csatlakozót cserélni. Eközben napi rendszerességgel slattyogtam le az első emeleti szalonba netezni (a negyediken lakom, oda már pont nem ér fel a jel), ki is neveztem az irodámnak. Hangulatos is volt, meg minden (tágas, szép kilátás a teniszpályára meg egy orbitális nagy fára), csak a fűtés nem igazán volt megoldott, úgyhogy folyton kabátban mehetettem le egy idő után (de minimum melegítőben), a söröm miatt meg nem kellett aggódnom, ha meccset nézni mentem le (vasárnap esti standard program...), mivel a környezet automatikusan tökéletes szervírozása hőmérsékletre hűtőtte bő egy óra alatt. A nagyokos szerelők persze rossz csatlakozót cseréltek ki (rá kellett volna írnom alkoholos filccel, hogy "internet" meg hogy "phone"), úgyhogy vissza kellett őket hívni.
 
Decemberben ezért egyik reggel két csöves kinézetű szerszámosládás csóka ébresztett, hogy most aztán kicserélik a jó csatlakozót, vagy mi. Ez meg is történt, aminek hatására aznap este a netfelelős sráccal megállapíthattuk, hogy a csatlakozó jó, a switchből jön a jel, a gond a kettő között van, ami a lehető legnagyobb szívás. A szünet után újabb kör az ismert "kollégákkal", akik vmit bűvészkedtek a falban, bónuszként még el is beszélgettek velem (azt nem tudom kinek volt komolyabb az akcentusa, de jófejek voltak), mondták remélik most jó lesz.
 
Nagy meglepetésemre (és egy teljes nfl-szezon végignézése után 15°-os környezetben) február 3-án (kedd) először internetezhettem a szobámból. Ez így is maradt 4 napon át, a hétvégén azonban elkezdett gyengélkedni a kapcsolat, és hétfőre semmi sem maradt belőle. Tegnap (hétfő) ezért régi-új spannommal, a b402 lakójával megint elkezdtünk gondolkozni (ezt főleg ő csinálta, és most már a windows is angol volt, én inkább csak jegyzeteltem), aminek a végén az lett a megoldás, hogy megkaptam az 502-es szoba ip-jét (4 szintes a koli, de van egy "fantomszint" ilyen és hasonló esetekre), hogy azzal fix ip-vel elvileg menni fog, meg be kellett állítani egyéb dolgokat is, de ezt úgyis csak a cseka értené, szóval tökmindegy.
 
A lényeg, hogy tegnap óta tudok a saját szobámból is blogolni (nem kis motivációt jelentett ez a blog újrakezdésében), reméljük ez sokáig így is marad. Kuriózumként megemlíteném, hogy a kimenő (tehát a nem helyi szerverre menő, mint webmail meg itteni adminisztráció - bár a jegyeim pdf-ben lekérése hihetetlen forgalmat generál gondolom...) forgalom  napi 1Gigában van korlátozva (kimenő-bemenő együtt), ami eléggé megnehezíti az ömmmm szórakoztató termékek letöltését... Szerencsére az órák termeiben mindenhol van wifi, ami 2-3Mega/s sebességgel tud tölteni, így ezt a dolgot viszonylag könnyen át lehet hidalni. Mindenesetre ez kicsit '90-es évek ez a helyinet limitálás, csodálkozom is, hogy nem bundesligasérósok akik ezt itt kitalálták.
 
A helyi informatikai rendszerről majd egy későbbi posztban, meg az oktatásszervezésről is lesz majd szó, lesz mit leírni ezekről is.

Szólj hozzá!

Címkék: tech szívás

A bejegyzés trackback címe:

https://sakic19.blog.hu/api/trackback/id/tr36972610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása